DARMONDERZOEK
Jouw darmen zijn van grote invloed op jouw gezondheid. Het is één van de belangrijke plekken in jouw lichaam waar de voedingsstoffen worden omgezet in bouwstoffen voor het onderhoud van jouw lichaam.
“trust your gut feeling” is een uitdrukking die wel allemaal wel kennen. We gebruiken het in het Nederlands met de betekenis ‘vertrouw op je gevoel’. Maar letterlijk vertaald staat er ‘vertrouw op hoe je darmen voelen’. En dit is een grotere waarheid dan zou denken, want hoe jouw darmen aanvoelen is een geweldige graadmeter voor hoe het met je gaat.
Darmklachten worden snel herkend wanneer er sprake is van bijvoorbeeld (chronische) diarree, obstipatie of buikpijn. Maar je darmen zijn een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem, hierdoor kunnen de klachten die ontstaan door het niet goed functioneren van je darmen heel divers zijn.
Hoe goed jouw darmen hun werk kunnen doen hangt onder andere sterk af van de samenstelling van jouw darmbacteriën. Dit wordt ook wel je darmflora genoemd. De samenstelling van deze darmbacteriën kan beïnvloed worden door bijvoorbeeld de verandering van een dieet. Zowel in de positieve als negatieve zin. Soms helpt het om te weten wat de diversiteit is van je darmbacteriën zodat je daarop je voeding kan aanpassen.
Tegenwoordig kan je laten onderzoeken welke soorten darmbacteriën je hebt en de hoeveelheid ervan. Dit kan door middel van een ontlastingsonderzoek.
Ik werk hiervoor samen met een jong en dynamisch laboratorium MyMicroZooᵀᴹ. Zij gebruiken jouw ontlastingsmonster om met behulp van DNA analyse een overzicht te krijgen van de samenstelling van jouw darmbacteriën. Wanneer dit darmonderzoek is afgerond kunnen we samen online naar de uitslag kijken.Dit ontlastingsmonster stuur je zelf vanuit huis op naar MyMicroZooᵀᴹ, hiervoor vragen wij een speciale kit aan waarmee je een klein bolletje van jouw ontlasting op een prettige manier kan opvangen, verpakken en verzenden. De uitslag van dit onderzoek bekijken we na een paar weken samen. Het biedt concrete data om ons plan van aanpak m.b.t. voeding en eventuele suppletie op aan te passen. En wanneer daar behoefte aan is kan het onderzoek na een paar maanden herhaald worden om het effect van de aanpassingen ook met data te ondersteunen.
Samen met jou kijk ik ook naar het moment van ontstaan van jouw symptomen/ darmklachten. Hierbij neem ik mijn kennis mee welke stoffen makkelijk en moeilijker door jouw lichaam verwerkt kunnen worden. Ook kijken we naar de kettingreacties van mogelijk verstoorde processen zodat we alle stappen kunnen aanpakken.
Mijn visie is om jou wijzer te maken over hoe jouw lichaam (en spijsverteringsstelsel en immuunsysteem) werken, waardoor jij nu deze klachten krijgt en wat je daar op korte en langere termijn mee kan doen. Hierna kan jij zelf voor jou de balans kiezen tussen een gezond lichaam en het eten van de voeding waar je lichaam (nu) wat meer moeite mee heeft.